Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Bröllopskostym


Bröllopskostymer hos Menswear i Stockholm

Hängslen från Albert Thurston i svart Hängslen från Albert Thurston i svart
Hängslen från Albert Thurston navy Hängslen från Albert Thurston navy
Hängslen från Albert Thurston i vitt Hängslen från Albert Thurston i vitt

En snabbguide till: Bröllopskostymer

Med sommaren runt hörnet har vi på Menswear tagit fram en snabbguide till bröllopskostymer. Här finner du det du bl.a. behöver veta om kostymer till bröllop, klädkoder och hur du matchar de bästa accessoarerna med din kostym.

Historiskt sett har bröllopskläder alltid varit en central del av den lyckliga dagen. Det har länge varit ett sätt för förmögna människor att få chansen att visa upp sig i sina förnämsta kläder på en av deras största dagar i livet. Men de klassiska och mestadels mörka kostymer som vi ser idag har inte alltid varit normen på bröllop. Så sent som tidigt 1800-tal lyste minimalistiska mörkblå kavajer (samt vita bröllopsklänningar) med sin närvaro. Istället var det så färgglada, utsmyckade bröllopskostymer som möjligt, om man nu hade råd det vill säga. Många historiker pekar på att det var vid det uppmärksammade bröllopet mellan drottning Victoria och prins Albert som ett skifte gällande bröllopskläder ägde rum. Stuket i prins Alberts kavaj och drottning Victorias vita bröllopsklänning var startskottet för en ny era av mode där extravaganta, färgglada och utsmyckade kavajer ersattes av de rakare och simplare linjer likt den mer minimalistiska bröllopskostymen vi ser idag.

Vad är en Bröllopskostym?

En bröllopskostym är helt enkelt en kostym som används vid bröllop, antingen av brudgummen själv eller av andra gäster. Kostymen består av en kavaj i kombination med ett par matchande byxor. Det absolut viktigaste för en bröllopskostym (och kostymer i allmänhet) är att passformen sitter som den skall. Kostymen skall ligga rätt vid axlarna och ha en passande längd på både kavajen och byxorna. Allt detta bidrar till en snygg passform som är a och o för detta klassiska plagg. Hos oss på Menswear har alla våra kostymer en modern skärning och ett smalt snitt. Vidare har dessa kostymer en stor justeringsmån vilket gör att ändringar av både byxa och kavaj ger din kostym en perfekt passform. Om du vill veta mer ingående kring hur en kostym bör sitta får du gärna läsa vårt inlägg "Hur bör en kostym sitta?".

Klädkoder för män på bröllop

Klädkoden för männen på ett bröllop skiljer sig i hur den är för kvinnor då t.ex. endast bruden är den som bär en vit bröllopsklänning. För männen är det istället så att kostym används av brudgummen såväl som gästerna. Därmed är en kostym, som likväl kan användas som en bröllopskostym, ett säkert kort på de flesta bröllop i västvärlden. Vidare har det även blivit vanligare att som gäst och ibland även brudgum, att inte använda svart kostym och än mindre på sommaren. Du bör däremot alltid kolla på inbjudan ifall klädkoden uppges vara något annat. Om inte annat är det bra att ta reda på vad brudgummen skall klä sig innan man bestämmer sig själv.

Undvik frack eller smoking

Frack eller smoking på bröllop är mer förekommande hos den engelska befolkningen. Men det är inte helt ovanligt att en smoking eller frack uppmanas hemma i Sverige också. Däremot gör man nog bäst i att som regel undvika att använda smoking eller frack om det inte explicit omnämns i bröllopsinbjudan.

Accessoarer till bröllopskostymen

När det vankas bröllop finns det dessutom all anledning att satsa på accessoarerna slips, skor, bröstnäsduk och/eller manschettknappar. Här är det vanligt att man försöker hitta en kontrast mellan kostymens många gånger mörkare ton med accessoarer som har starkare färger och eventuellt även mönster. Många gånger är det i detaljerna som en bröllopskostym blir till i.o.m. att färgvariationer oftast är som störst vid just valet av slips och bröstnäsduk.

Slips

För att fullända en kostym så bärs den ofta med en slips som matchar skjortan och samspelar med resterande accessoarer. Det finns även några saker som du kan göra för att försäkra dig om att slipsen du väljer passar med kostymen du har. Först av allt bör du komma ihåg att slipsar kommer i flera olika färger och mönster och likaså kostymer. Därmed får du passa dig för klassiska fel som att matcha rutigt med randigt eller att ha någon alldeles för extravagant färgkombination. Men i.o.m. att kostymer i regel är väldigt enkla i sitt utformande gör det det relativt enkelt att matcha med en slips. Om du har en enfärgad kostym blir det än lättare att hitta en matchande slips. Så länge kostymen är mörkare än slipsen så kan du leka runt ganska fritt med färger på slipsen, självklart med beaktning till övriga accessoarers färger.

Bröstnäsduk

Om det är något plagg som verkligen kan få dig att sticka ut när du bär en klassisk kostym så är det bröstnäsduken. Det är ett plagg som alltid kan paras ihop med en kostym oavsett tillfälle eller övriga accessoarer är därmed perfekt även på bröllop. Man kan välja (relativt) fritt det mönster eller den färg man tycker passar bäst även fast det är att rekommendera att hålla samma färgton på bröstnäsduken som på slipsen eller skjortan.

Skor och skärp

Vilka skor du väljer att använda på ett bröllop har en har en stor inverkan på det helhetliga intrycket en bröllopskostym ger. Som tur är finns det ett gängse stil-regler som funnits länge och fungerar än idag för att underlätta dina val. Bl.a. brukar det sägas att skorna och skärpet skall alltid matcha till färgen, de klassiska färgerna som det brukar talas om här är brunt och svart. Vidare skall man alltid undvika att bära bruna skor med en svart kostym. Denna regel vill du helst aldrig bryta, än mindre på ett bröllop oavsett vad klädkoden är.

Om du vill ta din kostym till nästa nivå så kan du även satsa på att ha matchande form och design på dina skor och din kostym. För att lyckas med detta underlättar det ifall skärpet och skorna är av samma märke utan att det inte nödvändigtvis ger några garantier.

Manschettknappar

Manschettknappar är en av väldigt få "smycken för män" och passar perfekt som en subtil accessoar till den stora dagen oavsett vilken din roll är. Många förvånas av de många olika typer av manschettknappar som finns att välja på. Trots den stora variationen av manschettknappar så finns det en avsaknad av några handfasta "stil-regler" gällande dessa. Därmed kan du välja ganska fritt utifrån vad du tycker känns och ser bäst ut. Med detta sagt rekommenderar vi på Menswear att inte ha knappar med dödskallar eller liknande som kan uppfattas som opassande på ett bröllop.

Rätt materialval för din bröllopskostym

När man letar efter en bröllopskostym bör man veta vilket typ av material man är ute efter, något som mer än vad man tror kommer påverka hur man bär kostymen. Vi på Menswear föredrar alltid en klassisk ullkostym före någonting annat. Ull har fördelen att kunna vara både blank och matt samtidigt som det är ett bra material för att kunna andas genom kostymen, något som är av extra vikt på bröllop som lätt kan bli svettiga vid ett flertalet tillfällen under dagen/kvällen. Därmed är ullkostymer lämpligare än något annat material för t.ex. sommarbröllop.

Bröllopskostymen - Ett tidlöst plagg

Att använda kostym har ofta varit en indikation på någon form av formalitet och har länge använts i både professionella sammanhang som vid festligheter. Det finns ingen klädkombination eller plagg som fungerar vid så många olika och varierande tillfällen som just kostymen. Därav är en bra kostym en långsiktig investering som kan användas oavsett årstid. Ett tidlöst plagg som passar perfekt på ett bröllop. Kom ihåg att ditt egna öga för vad du tycker är snyggt inom ramarna för vad klädkoden säger är allt som oftast den bästa vägen att gå.