Hur bör en kostym sitta?

Funderingarna är många. Längd på ärmen, vidd runt midjan, axelbredd, byxlängd, alla detaljer är lika viktiga för en snygg helhet.

Material, kvalitén och priset är också viktiga bitar men det finns något som är viktigare. Och det är passformen. Ni som köper måttsydd kan sluta läsa här. De flesta som har kostym som arbetsplagg köper konfektion.

Konfektionsplagg tillverkas efter en viss måttabell och därför bör man gå till en skräddare för att justera plagget efter dina egna mått och längd.

Här kommer en bra checklista inför nästa kostyminköp:

  • Som jag nämnde tidigare, justera din kostym hos skräddaren. Ärmlängd, byxlängd och livvidd (midjan) är partier där det oftast gör ändringar.
  • Ärmlängd - Räkna ungefär 2 cm kortare än skjortärmen. Skjortärmen bör sluta precis nedanför handknölen.

  • Byxlängd - Den varierar beroende på modet som råder. En regel som man kan utgå från är, att ju smalare byxben desto kortare längd på byxan (inget veck)

En klassiskt fotvidd på ca 17-18 cm kan ha ett vikveck fram och en cm längre bak som hamnar strax under skon.

  • Material - Det vanligaste materialet är ull. Ska man vara nogran är Merinoull bäst. Sedan finns det också olika blandningar såsom linne, siden eller merino/siden som används mer under sommarhalvåret.
  • Fodret är även det en viktig detalj. Det bör vara i viskos, ett material som både andas och är mer hållbart än andra syntetiska alternativ.

Blanda inte ihop kvalité och märkeskläder. Det hänger inte ihop.

Jag hoppas att följande bildguide kan hjälpa dig nästa gång du provar en kostym.

Lycka till!

Betsabé Vivanco Goldberg