Klädkoder och dess betydelser

Klädkoder och dess betydelser

Klädkoder är vid första tanken inte så inspirerande, men någon timme innan tillställningen har du nog ändrat dig när du står och väljer dina klädesplagg. På ett inbjudningskort skall det som regel finnas en angivelse om önskad klädsel på gästerna. Vi skall nu gå igenom de olika klädkoderna så att du slipper komma över- eller underklädd till din nästa tillställning.

Casual

Detta kan i princip innebära vad som helst och det är den kod som ger dig störst utrymme att uttrycka din personliga stil. En fest med klädkoden CASUAL betyder oftast att du känner övriga gäster ganska väl vilket även ger dig en känsla för hur mycket du vågar ta ut svängarna. Om inte, välj gärna chinos (ej jeans), skjorta, merinoullströja, blazer eller en casual kostym. Du kan dock lämna slipsen hemma och passa gärna på att använda dina bruna skor.

Kavaj

Detta betyder INTE kavaj eller blazer, utan för män gäller kostym, skjorta och slips. Du har dock friheten att själv välja färg på kostymen, välj gärna en ljusgrå kostym till sommarfesten och kanske en brun till höstfesten. Använd slips, skjorta och sidennäsduk för att sätta färg på tillställningen och ha roligare än de som inte vågar. OBS: Var dock lite uppmärksam på att för en del äldre människor så innebär koden KAVAJ fortfarande mörk kostym, vit skjorta och slips eller fluga.

Mörk kostym

Kostymen skall nu vara svart, mörkgrå eller mörkt blå. Skjortan skall vara vit och gärna med dubbelmanschett där manschettknappar krävs. Färg och mönster på slipsen väljer du själv efter tycke och smak. Skorna skall vara svarta. Vi har ett stort urval av mörka kostymer. Besök vår butik så hittar vi en som passar dig.

Smoking

Nu är det fest på riktigt! Smokingen skall vara svart eller mörkblå och sjalkragen eller slagen skall vara i siden. Byxorna har sidenrevärer och hålls uppe av hängslen eller en gördel. Skjortan skall vara en smokingskjorta med dolda knappar, flugan är svart och självknuten om man kan/vågar, annars köper man en färdigknuten. De välpolerade lackskorna har du med dig i en påse om det är dåligt väder ute.

Frack/White tie/Högtidsdräkt

Frack eller militär uniform bär man snällt på dessa tillställningar. Ibland kan det även dyka upp en och annan landskapsdräkt/folkdräkt eller liknande.

Övriga koder

Jacket – En brittisk förmiddagsklädsel. Den är mycket sällsynt i Sverige.

Vårdad Klädsel – En kod som inte säger så mycket. Används exempelvis av casinon och uteställen som då menar hela och rena långbyxor och skor, ej gymnastikskor.

Valfri klädsel – Precis som det låter- ta på dig precis vad du vill.

 

Hoppas att du fått lite rätsida på de olika kodernas innebörd. Tilläggas skall också att vi svenskar är väldigt duktiga på att bryta mot de flesta. En del av okunskap och en del av stort intresse att förnya gamla traditioner