10 saker du bör veta om smoking

Tio saker du bör veta om smoking

1. ANVÄNDNING
Smoking används när det står smoking på inbjudan, cocktailpartyn, banketter eller förmiddagsbjudningar. Utomlands står det Black Tie, Smoking (Tuxedo), även om inbjudan skriver ”formal”. Sunt förnuft gäller. I Sverige har det blivit mer och mer populärt med smokingbröllop. Smoking uttalas "små king" på svenska. Inte som rökning på engelska.

2. DET DU BEHÖVER TILL DIN SMOKING
Smokingskjorta, manschettknappar, fluga, lackskor, vit näsduk, svarta strumpor, hängslen eller gördel.

3. FLUGAN
Om du är osäker på om du ska välja oknuten eller färdigknuten fluga så väljer du självklart en oknuten. Sök efter en bra instruktionsvideo på ex. Youtube och lär dig knyta den. Flugan bör vara svart.

4. NÄSDUK/POCHETTE
En enkel vit är både korrekt och mycket elegant. Vill du ta ut svängarna så gör du det med färger du anser dig våga bära.

5. SPETSSLAG ELLER SJALKRAGE
Jackan med sjalkragen är mindre formell än jackan med spetsig krage som är den finare av de två (den som ser mer ut som en vanlig kavaj). Sjalkragen är av siden.

6. HÄNGSLEN ELLER GÖRDEL?
Använd gärna gördel eller hängslen till sjalkragen. Jackan med spetsiga slag som är den lite finare passar det utmärkt att bära en svart väst eller hängslen till.

7. MANSCHETTKNAPPAR
Smokingskjortan har dubbelmanschett (fransk manschett) och till den behöver man manschettknappar. Knappar i silver/svart eller silver/vit pärlemor passar utmärkt.

8. SMOKINGSKJORTAN
Smokingskjortan finns i flera varianter men den ska ha dubbelmanschett med manschettknappar och dold knäppning över bröstet och givetvis skall den vara vit.

9. SMOKINGSKO
Att välja sko till smoking är enkelt och det självklara valet bör vara en svart lacksko.

10. KURIOSA
Den amerikanska varianten av smoking, "tuxedo", bars första gången av den 22-åriga tobaksarvingen Griswold Lorillard och hans vänner på New York's Tuxedo Club i oktober 1886. Historien om när "dinner jacket", smokingkavaj, bars första gången finns det flera versioner av.

Vi hjälper dig att hitta en perfekt smoking. Besök gärna vår butik.