Matcha slips och skjorta

SKJORTOR

Skjortorna från Viero Milano är gjorda av 100% bomull från Thomas Mason, Albini och Tessitura Monti. Skjortorna har olika tjocklekar, varav Oxford är tjockaste och Twill är den tunnaste. Några finns i Easy Iron-material - det gör det enklare att stryka efter tvätt. Knapparna på skjortorna är av pärlemor som förbättrar det estetiska intrycket och de tål också hög värme. De flesta skjortkragarna är cut-away som är trevliga för både smala och breda knutar. Det finns några Buttondown-varianter. Smokingskjortan kommer i Wingtip och Classic krage, med dolda knappar. Det är möjligt att använda manschettknappar på alla skjortor, men vi har en egen dubbelmanschett om så önskas. Skjortorna som heter "+4" är 4 cm längre i armen och ca 2 cm längre på kroppen.

SLIPSAR

Våra slipsar är tillverkade i Como, "Sidenbyn", som ligger lite norr om Milano. Slipsarna är ca 8 cm breda och är vikt tre gånger vilket indikerar slipsens tjocklek. Ett bra tips är att slipsens bredaste punkt inte borde vara bredare än jackets / blazerns slag. 
Vid val av slipkvalitet är valet ofta mellan siden och ull. Sidenslipsar är förknippade med formella tillfällen, men är fortfarande den vanligaste varianten. Ullslipsar är för mindre formella tillfällen.

KOMBINATIONER

Innan vi börjar med skjorta / slipsvarianter är det viktigt att veta vilka kombinationer av mönster som är möjliga.
Solid-On-Solid - Det viktigaste är att använda olika färger (Blue Burgundy, White-Blue etc).
Solid-On-Pattern / Pattern-On-Solid - Viktigt med färgskillnad. Ljuslila rutig skjorta och solid blå slips eller ljuslila solid skjorta med blått slips.
Mönster-på-Mönster - Kan  vara det svåraste, men med några tankar på baksidan av huvudet kommer det lätt att behärska. Slipsen och skjortan ska ha olika mönster - T.e.x randig skjorta och prickad slips.
Om du vill ha samma mönster måste det vara olika storlek på mönterna. Om du är osäker, bör mönstret på slipsen vara större och tydligare än skjortan.
Slutligen plocka gärna upp färger i slips och skjorta. Hitta skjortans dominerande färg och använd en slips med denna nyans. Rutig skjorta med blå dominerande färg kombineras gärna med en rutig slips med denna blå tonen.

Klassisk vit skjorta
Slipsarna som vi har valt till vit skjorta är bland de mer formella alternativen. En solid dark blue slips med subtilt mönster, en blå med vita prickar och en randig variant. Denna skjorta är enkel att kombinera med olika slipsar - vi valde de mer formella alternativen för att visa hur enkel det är.

Den ljusblå skjortan

Sliparna till den ljusblå skjortan är huvudsakligen en kontrastfärg. Burgunder slips är mycket fint till både kolgrå och blå/navy kostym. En annan fin detalj i slipsen är de ljusblå prickarna som passar fint med skjortorna. Randig slips är det samt grönton som drar mest uppmärksamhet passar fint ihop med det blå. Sista slipsen vi valde, är en klassisk havsblå slips med vita prickar. Används gärna till grå kostym för att bryta av lite och ha gärna en vit näsduk i bröstfickan.

Den ljuslila skjortan

Denna skjorta kanske är den mest "vågade" färgen. Men med rätt kombination av slips kan den tolkas som ljusblå / vit på avstånd. En mörkare lila slips med pastellblå prickar markerar den lila färgen. En ännu mörkare slips för mer formella tillfällen.

Den randiga skjortan

Vi valde två sorter ränder för att visa skillnaden. En med klara ränder och lite mer anonym. Slipskombinationerna är ungefär desamma, förutom de bruna med blåa randarna. Här visar vi exempl på olika mönsterstorlekar. Annars har vi valt lite mer "sommar" och spelalternativ - beige slips. Den blå nyansen i den gröna slipsen går tillbaka i skjortans dominerande färg och mönstret står i kontrast till skjortan.

Den rutiga skjortan

Det finns två rutiga varianter. - två färger (blåvit, lila-vit) och en med flera färger. För tvåfärgskjortan har vi grönt med blå prickar, solidblå för ett mer formellt alternativ och mörkt rött med svaga vita prickar.

Lite små tips på vägen. Lycka till!