Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Den kritstrecksrandiga kostymen

|23/03, 2018

Historia

Det sägs att de första kritstrecksrandiga kostymerna var bankuniformer och att det var lite skillnad på ränderna för att identifiera vilken bank personen arbetade i. En kritstreckskostym är nästan alltid uppbyggd med vita/grå linjer med mörk bakgrund och den är business formellt. Det finns såklart mörka ränder med ljusa bakgrunder, som ofta används nästan enbart i baseballuniformer.

Två personer vi ofta tänker på när vi hör "Pinstripes" är skådespelare Cary Grant och premiärminister Sir Winston Churchill. Den senare gick aldrig utan en handgjord 3-delad pinstripe från Savile Row skräddare, Henry Poole. Han utformade ofta kostymerna själv.

Pinstripe vs. Chalkstripe

Pinstripe har en sammanhängande tråd och linjerna är inte tjockare än 1,4 mm (1/18 tum) och vanligtvis 0,85 (1/30 tum). Avståndet mellan linjerna varierar mellan 1 och 2,5 cm.

Till skillnad från pinstripes används det fler trådar för att göra en Chalkstripe. Namnet kommer ifrån kritan som används för att markera hur tyget ska skäras på en skräddarsydd kostym. Bredden på en Chalkstripe är alltid är bredare än på en pinstripes och är ofta något vagare. Trådarna sys i när ullen är vävd. Det är vanligt att kostymerna görs i lite grövre tyger som flanell och är ofta mindre formella.

Varför ska man köpa en kritstrecksrandig kostym?

Genom att ha vertikala linjer i ett plagg kommer kroppen att se längre och smalare ut, och det kommer också ge bilden av en bättre hållning. Detta gör att Pinstripes klär de flesta människor och kroppar. Kombinera gärna med en smal slipknut, till exempel four in hand och Cutaway-krage för att förbättra effekten av vertikala linjer.

När ska du köpa och använda Pinstripe?

Vi rekommenderar kanske inte att börja med en pinstipe innan du har fyllt på med baskostymer så som enfärgad blå och grå. Problemet med en pinstripe är att om du använder den för ofta så kommer det upplevas som om du bara har den kostymen. Med en enfärgad marinblå eller kolgrå kommer det att bli en ny outfit beroende på hur du stylar den. Därför är det lite mindre flexibilitet med en pinstripe, men om du vill sticka ut eller fylla på din garderob är pinstipe ett givet val. Det finns få kostymer som har samma starka "uttalande" intryck.

Förr var pinstripekostymen en ren bank- och finanskostym, men på senare tid har det blivit allt vanligare att använda den för alla tillfällen.

 

Menswears KRITSTRECKSRANDIGA KOSTYMER

Våra egna kritstrecksrandiga kategoriseras som "Business Formal Pinstripe". Detta är kostymer med ljusa kritstreck över en mörk bakgrund, med viss variation i den blå tonen. I en Pinstripekostym är det viktigt att ränderna från axeldelen går bra med ränderna på armen. Jackorna har Notch-lapel, sidoventiler och klafffickor för att skapa ett konservativt intryck. Inuti finns två vanliga fickor samt biljettficka och "cigarrficka". Byxorna har två framfickor och två bakfickor med knapp. Både jackan och byxorna kommer i smal passform.

Om kostymen ska användas på jobbet, kan den lätt kombineras med en vit skjorta och en färgad slips eller med subtila prickar. Skulle du använda det för ett festligt tillfälle så blanda gärna mönster.

 

Guabello & Viero

Den djupa marina färgen gör att kostymen passar till alla årstider. Den sys med 100% merinoull, där ullfibrerna har en kvalitet på Super 130 ifrån Guabello. Det här är en väldigt användbar kostym, vilket gör det enkelt att klä upp sig. Med det rätta valet av skjortor och slips i förhållande till mönster och färg kan den användas vid de flesta tillfällen. Perfekt alternativ till "första" kritstrecksrandiga kostymen.

Cerruti & Viero

Den andra är från Cerruti, ullkvaliteten valdes när vi besökte Nino Cerruti och deras fabrik. Kostymen har en något ljusare blå färg, vilket gör det väldigt vacker för sommaren och höstanvändning. Ett tips är att klä den i andra blå toner och hämta upp den härliga blå tonen i kostymen. Om detta görs på ett genomtänkt sätt får du en vacker outfit. Denna sys också med 100% merinoull s130.


Text: Sander Stödle - Menswear